Καλλιτεχνική προσέγγιση | Natalia Gourova
Ναταλία Βαλλιάνου-Γκούροβα

Είμαι ερωτευμένη με τη ζωγραφική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η ζωγραφική είναι το πάθος μου, μια εκπληκτική διαδρομή στην κατανόηση του κόσμου κι ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης της σκέψης και των συναισθημάτων μου. Ζωγραφίζω την ομορφιά του χάους. Με γοητεύει η απεραντοσύνη και η ποικιλομορφία αυτής της ομορφιάς, οι αντιφάσεις της, η κίνηση, η πολυπλοκότητα και ο παλμός της. Οι πινελιές μου αναδιοργανώνουν το χάος, αναπτύσσοντας αθέατες εξισώσεις. Είναι η μαρτυρία της σκέψης και των συναισθημάτων μου, που μοιράζομαι στον καμβά. Όλοι μου οι πίνακες είναι μετάφορες, που εμπεριέχουν κάτι από την απίστευτη γοητεία του χάους. Γεμάτη έννοιες και αποχρώσεις, η ομορφιά δεν έχει τέλος, όπως η ίδια η ζωή, όπως ο έρωτας, η μουσική, η ποίηση, η σκέψη και το συναίσθημα, όπως η Τέχνη.

Ο αφηρημένος εξπρεσσιονισμός είναι ο καλύτερος τρόπος της καλλιτεχνικής μου έκφρασης, για την αμεσότητα και τη συνθετικότητά του, για τη δύναμη και τον συμβολισμό του, την ελευθερία, την ατομικότητα και τη δράση που τον χαρακτηρίζει.

Η αφηρημένη τέχνη είναι επιλογή μου. Αποτελώντας αποτύπωση της αφηρημένης σκέψης, η αφηρημένη τέχνη συνδέεται άμεσα με γνωστικές έννοιες, που συνθέτουν πολλαπλά δίκτυα. Η πλαστικότητα της αφαίρεσης επεκτείνει επιπλέον, τις δυνατότητες έκφρασης, εμπεριέχοντας κατ’ αρχήν την προσέγγιση του ορατού μέσω του αόρατου.

Αυτό που μας γοητεύει σήμερα είναι η ατομική, προσωπική προσέγγιση, αφορμή για εμβάθυνση του στοχασμού, και επίσης ο συνδυασμός πολλαπλών ατομικοτήτων, που εκφράζουν εν τέλει ένα πολύπλευρο δίκτυο ιδεών. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέγω την αφαίρεση. Επειδή επιτρέπει στον καλλιτέχνη να αποκαλύψει όλο το φάσμα της προσωπικότητάς του. Από την άποψη αυτή, και αντίθετα με ότι έχει συχνά υποστηριχθεί, η αφαίρεση αποτελεί ένα πολύπλευρο δίκτυο, που επιτρέπει όχι μόνο στον θεατή, αλλά και στον ίδιο τον καλλιτέχνη να ανακαλύψει και να εκφράσει όλη του την προσωπικότητα, πέρα από τα όρια της όποιας φόρμας ή προκαθορισμένων κανόνων.

Όπως έχει πει ο Πωλ Σεζάν ‘η αυτούσια ζωγραφική είναι αφαίρεση’.